WEBP - струва ли си всички лишения?


 

Когато повечето хора говорят за съдържанието на уебсайта си, те обикновено имат предвид текста. Дали той е достатъчно добър? Дали съдържа правилните ключови думи? Съдържанието на даден уебсайт обаче, включва и изображения. Много рядко ще попаднете на сайт, който няма никакви картинки, а ако все пак попаднете на такъв, той вероятно е бил създаден преди повече от десетилетие. Изображенията са важни за цялостното потребителско изживяване, тъй като те спомагат за по-бързото и по-лесно възприемане на информация от страна на хората. Те могат да направят даден сайт да изглежда уникален, затова трябва да обърнете внимание на изображенията, които добавяте на сайта си. Изображенията могат също да повлияят на скоростта и на производителността на сайта. В тази статия ще разгледаме няколко популярни файлови формата за изображения и ще видим кои са най-подходящи за употреба на уебсайт. Ще Ви дадем и няколко полезни съвета как да подобрите изображенията на сайта си. Ще се концентрираме основно върху WEBP, който стана много популярен в последно време.

Това е формат за изображения, разработен от Google през 2010 г. Той използва същата технология, която стои зад видео кодека VP8. WEBP предлага компресия както със загуба на качеството (премахва се част от информацията в изображението), така и без загуба на качеството (премахва се само ненужна информация), а така размерът на изображението се намалява значително. Форматът е уникален, тъй като е разработен специално за изображения на уебсайтове.

Може да не сте чували за WEBP, тъй като допреди няколко години форматът нямаше широка поддръжка. Въпреки масираната рекламна кампания от страна на Google, дълго време Chrome беше единственият уеб браузър, поддържащ формата. Firefox добави поддръжка през 2019 г., а Safari предлага само частична поддръжка дори днес. Internet Explorer изобщо не поддържа WEBP изображения (но той така или иначе е много стар, така че ако все още го използвате, е препоръчително да се насочите към по-модерен браузър). В днешно време, браузърите, които поддържат формата, имат около 95% пазарен дял.

WEBP е универсален формат, който е създаден с идеята да е единственият формат, от който имате нужда. Ето защо, той поддържа не само стандартни изображения, но и анимирани, и такива с прозрачен фон. Това е единственият формат, който поддържа и двете неща.

И сега - защо ние НЕ препоръчваме снимките в сайта ви да са WEBP:

- не се поддържа от някои приложения. Не всички уеб браузъри го поддържат. WordPress 5.8+ поддържа WEBP по подразбиране, но ако използвате по-ранна версия, ще Ви трябва плъгин. Това важи и за други приложения, включително такива за редактиране на изображения. Photoshop, например, започва да поддържа WEBP без допълнителен плъгин едва през 2022 г.

- не се поддържа от някои платформи. Макар че можете да добавите плъгин към някоя платформа за управление на съдържание, не можете да направите това с облачен сайт билдър. Някои популярни платформи като Squarespace просто не поддържат WEBP, така че ако ги използвате, няма да можете да се възползвате от преимуществата на този формат.

При това положение сайта ви трябва да се отваря от потребителите само на 1-2 вида браузъри и да спазвате и другите огрничения?! Струва ли си? Според нас НЕ! По-разумното е да си ползвате обработени JPG / JPEG / PNG за да са малки, леки но качествени.