Специфично при ремонт на лаптопи

 

Специфично при ремонт на лаптопи


Лаптопите са по-компактни от настолните компютри и са съставени от по-малки компоненти, ремонтът им се свежда до по-прецизна и отговорна намеса, както и до по-дълго време за разглобяване и сглобяване. При повечето марки лаптопи, за да се стигне до охлаждащата система например, се налага разглобяването на десетки малки и дребни болтчета, които при много от производителите са с различни глави.

Това съвсем не е толкова сложно, колкото отнемащо време, но при сглобяването е от изключително значение всяко болтче да си отиде на "неговото" място.

Дори един болт да не влезе в съответния отвор, това би могло да доведе до окъсяване на дъното или чип, което прави задачата по ремонт в последствие много сложна и на моменти - безсмислена (в предвид цената на нова дънна платка за лаптоп).

При по-сериозните повреди (които не са причинени от софтуер или такива, отстраняването на които може да се извърши в по-непретенциозни условия) са необходими по специфични условия и умения. В много от случаите е необходима скъпоструваща техника, която да позволи поправката да бъде осъществена и хора, които могат да работят с нея.

Взаимозаменяемост на компонентите при поправка на лаптоп:

Друг важен фактор при ремонт на лаптоп е наличието на по-малък избор на алтернативи. Взаимозаменяемостта на компонентите при лаптопите е много малка. При настолните компютри, ако ви се развали дънната платка или видео картата, можем да избираме измежду поне 10 алтернативни продукта, докато при преносимите компютри това е невъзможно. В 99% от случаите лаптопът иска точно такава карта и точно на такъв слот, каквато е поставил производителя. За дънните платки при наложена подмяна, трябва да се търси точно такова дъно за точно този модел и от точно този производител. Ремонтът е сложен и скъп, но цената му е около 25% от цената за нова дънна платка. Като минус при поправка на дъното на лаптопа може да се отбележи, че ремонт не винаги е възможен. Това зависи, както от повредата, така и от конкретния модел на преносимия компютър. Друг голям минус е, че дънни платки и видео карти за лаптоп втора ръка (употребявани) не се намират, защото ако те работят, лаптопът може да бъде поправен от какъвто и да било друг проблем. Например - матрици има - ако сте счупили дисплея, според модела му, варианти за замяна има, както нови, така и втора употреба. Твърдите дискове за лаптоп, които не рядко се случва да дефектират подлежат на подмяна, като има алтернативи за нови и за употребявани. Да, при лаптопите частите (хардуера) са по-скъпи, отколкото за настолните компютри и понякога ремонтът е безпредметен (според повредата).

Друг момент при ремонт на лаптоп, който е и съществен фактор са капризни марки. При много модели лаптопи, матриците например (дисплеите) са напълно взаимозаменяеми, но при определени марки и модели, въпреки, че входове, букси и размер, както и резолюция съвпадат, лаптопа не иска да приеме друг, освен оригинално поставения от производителя компонент. Това се дължи на факта, че много от производителите желаят да продават само и единствено те резервни части за лаптопите си. За поправка на такъв тип лаптоп, са необходими точно от друг такъв преносим компютър части.

Богатата ни сервизна база, както и множеството изкупени лаптопи, ни позволяват в огромна степен да успеем да се справим с този казус дори в такава ситуация, но понякога се налага по-дълго "изчакване" за такъв компонент, и това е друга пречка.